Välkommen till K-Bygg

Hitta din butik på kartan eller sök via namn, adress eller postnummer.

Panel inomhus

Träpanel på väggar och i tak ger en varm känsla åt rummet. Vi älskar trä på alla sätt och vis. Här finner du några snabba tips på hur du tar hand om din panel och monterar det på ett smart och enkelt sätt.

Panel som naturprodukt

Miljöaspekten bygger på att panel är en ren naturprodukt från skog till bräda. Detta bidrar till att utsläppen av koldioxid begränsas. Växande skog tar upp koldioxid ur luften och lagrar kolet i träd och mark. När skogen avverkas och används till olika träprodukter, lagras kol under hela produktens livslängd.

Då panelen bildar en färdig vägg eller ett färdigt tak, blir den därmed också en mycket prisvärd produkt. Jämför exempelvis med en gipsskiva, som du behöver skruva, spackla, slipa och måla i omgångar innan du når ett färdigt resultat.

Så här monterar du panel

  • Bestäm dig först hur hög/lång din panel ska vara samt om du ska rama in den med lister ovan och i hörn. Fundera också på hur du ska fodra ut kring dörrar och fönster.
  • När du köpt din panel, låt den aklimatisera sig till rummets temperatur.
  • Sätt först upp spikreglar för att fästa panelen i, 60 cm för vägg och 40 cm för tak är lagom.
  • Liggande panel monteras nerifrån och uppåt. Stående panel monteras från innerhörn. Använd slagkloss och vattenpass för att försäkra dig om att panelen blir lodrät. Lämna ett expansionsutrymme i början och slutet av panelen.

Förvaring och uppackning

Massiv träpanel ska ligga i det rum där den ska monteras i minst sju dagar beroende på årstid och relativ luftfuktighet. Rummet ska ha en normal rumstemperatur på cirka 20 grader med en relativ luftfuktighet (RF) på mellan 40 och 60 procent. Panelen skall ligga kvar i sin originalförpackning. Sprid ut buntarna på golvet för en jämn acklimatisering. Kontrollera varje panelbräda noga innan montering.

Nya paneler lyfter rummets helhet

När det kommer till hur du vill att dina väggar och tak ska se ut finns det många valmöjligheter. Kombinationsmöjligheterna är många. Panel i trä eller MDF kan kombineras på både vägg och tak och passar fint till både tapetserade och målade ytor. Hos oss på K-Bygg hittar du fler paneler för vägg och tak som uppfyller alla tre kriterier.

X